Akran Çatışması – Çocuklar Neden Çatışır?

Çocuğunuzun gelişimsel olarak arakadaş ilişkileri ortaokul sürecinde ön plandadır. Çocuklar okula ilk başladığı yıllardan beri hem birbirleriyle hem de öğretmenleriyle sürekli iletişim halindedir, zaman zaman da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi iletişimlerinde çatışmalar yaşanabilir.

Peki çocuklar hangi sebeplerle çatışabilir?

  • Arkadaşları tarafından kabul görmediğinde, beğenilmediklerinde
  • Başarısız hissettiklerinde
  • Çocuğun kişilik yapısı(örneğin: lider ruhlu veya çekingen öğrenci)
  • Hep mızıkçılık yapan, sürekli benim istediğim olsun diyen ve arkadaşlarını yönlendirmeye çalışan çocuklar sanıldığı gibi lider ruhlu değil istenmeyen arkadaşlardır.
  • Aynı şekilde hırçın, saldırgan olan çocuklar da arkadaşları tarafından kabul görmez.
  • Hayatlarındaki ani ve olumsuz gelişmeler, çocukların arkadaşlarıyla çatışmalarına sebep olan faktörler arasındadır.

ÇOCUKLAR ÇATIŞMALARINI NASIL ÇÖZER?

Çocuk çatışma çözme yollarını biliyorsa herhangi bir yetişkine gerek kalmaksızın sorunu çözebilir. Ancak çocuk bu konuda ne yapacağını bilmiyorsa ya sorun çözemez ya da yıkıcı yöntemler kullanır. Çocuk bu konuda bilgisizse okul rehberlik servisine yönlendirilmelidir.

Çocukların çatışmaları yetişkinler araya girmediği sürece önemsizdir. Arada çekişme, tartışma olsa da çocuklar çabuk unutur ve arkadaşlığa devam ederler.

Çok fazla merak edilen bir diğer soru ise : Çocukları atışmadan uzak mı tutmalıyız? Çocukları çatışmadan ve problemlerden uzak tuttuğumuzda çatışma çözme becerilerini geliştiremeyiz. Aileler çocukların problemlerini çözdüğü sürece, çocuklar bu konuda hiçbir zaman deneyim sahibi olamayacakladır. Aile bu konuda çocuğa problemi çözmede yetersizsin mesajı vermiş olur. Ayrıca ebeveynler çocuğun yaşadığı olaya kendi tecrübeleriyle yaşanmışlıklarıyla bakacakları için yanlış çözüm yolları önerebilir. Doğru yöntem çatışmanın türüne göre önce çocuğun düşündüğü çözüm yollarını dinlemek, uygulaması için cesaretlendirmek ve süreci takip etmektir.

Sevgili anne babalar, çatışma çözme becerisi öğrenilebilen ve çocuklara öğretilmesi gereken bir beceridir. Öncelikle karşısındakini dinleme ve empati kurma önemlidir. Çocuklarınıza istek ve duygularını uygun bir dille ifade etmesini birlikte öğretebiliriz.

Yükselen Koleji Ortaokulu Rehber Öğretmeni

Büşra Coşkun

Haberi Paylaş:

Scroll to Top