YÜKSELEN ÖĞRENENLER AKADEMİSİ

Hayatın boyunca birçok sınava giriyor bunun neticesinde farklı farklı deneyimler elde ediyorsun. Sınav sonraları kimi zaman ‘‘Hiçbir bilgi eksiğim yoktu ama süreyi doğru kullanamadım, zamanım yetişseydi daha güzel sonuçlar alabilirdim…’’ gibi yorumlar yapıyorsun.

Hayatın boyunca birçok sınava giriyor bunun neticesinde farklı farklı deneyimler elde ediyorsun. Sınav sonraları kimi zaman ‘‘Hiçbir bilgi eksiğim yoktu ama süreyi doğru kullanamadım, zamanım yetişseydi daha güzel sonuçlar alabilirdim…’’ gibi yorumlar yapıyorsun.

Zaman yönetimiyle ile ilgili temel sorun, Covey’in ifadesiyle saat ile pusula arasında bir boşluk olduğunu hissetmenle başlar. Pusula hep önemli olanı gösterir, saat ise hep öncelikli olanı… Daha açık bir ifade ile çalışmaların sınav sonucuna katkıda bulunmadığında, zaman ve zaman yönetiminin önemi daha iyi anlaşılır.

Teknolojik araçlara gereğinden fazla yönelmen, gerektiğinde hayır diyememen, kendine aşırı güven duyman ya da güvensiz hissetmen, öncelikleri belirleyememen gibi nedenler ise zamanı etkin kullanmanı engelleyen sebeplerdir.

Peki Zamanı Nasıl Etkin Kullanabilirsin?

Zaman yönetimi denilince aklına sürekli ders çalışmak gelmemeli. Önemli olan ilgili dersten en yüksek verimi elde etmendir. Öncelikle zamanı doğru kullanabilmen için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemelisin. Kısa vadeli hedefler sonuca götürecek olan merdivenin basamaklarıdır. Bunun için belirli bir plan dahilinde çalışmalısın. Kısa vadeli hedefler; günlük ve haftalık planları yerine getirmen, hangi çalışmaları ne zaman yapacağını bilmenle mümkündür. Uzun vadeli hedefler ise Hangi mesleğe sahip olmak istiyorum ve buna dair ne kadar emek harcıyorum?’’ sorularının cevabını bulmanla mümkündür. Bilgi, öğrenmeyle kazanılan tekrar ile pekiştirilen test çözmenin en önemli unsurudur. Yorumlama aşaması ise edinmiş olduğun bilgiye farklı açılardan bakmanı sağlar. Unutma! Bilgin yoksa o soruya dair yorum da yapamazsın. Ve son olarak hız, soruların belirlenen bir zaman dahilinde çözülmesidir. Günlük tekrarlar yapıp düzenli bir çalışma biçimiyle farklı soru tipleri ile konuyu pekiştirirsen öğrenilen bilgileri unutmayacaksın. Pekiştirilen her bilgi seni olumlu yönde motive edip derse olan ilgini arttıracaktır.

Sınav anında ise zamanı doğru yönetmen demek bilgi, yorumlama ve hız sürecini doğru kullanmanla mümkün olacaktır. Öncelikle her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Sorunun senden ne istediğiyle ilgilenmelisin. Bu bağlamda bütün şıkları okuyup daha sonra işaretlemeler yapmalısın.

Sınav anında seni en fazla zora sokan bildiklerin ya da bilmediklerin değil, biraz bildiğin ya da tereddüt ettiğin sorulardır. Cevabına ulaşmadığın sorulara takılıp kalmamalısın. Bu noktada turlama tekniği soru çözme becerisi kazanmanda işini kolaylaştıracaktır. Turlama tekniği, cevabı kolayca bulabileceğin soruların öncelikle çözülerek yapamadığın soruların ikinci plana atılmasıdır. Cevaplandırılmayan soruların yanına koyacağın basit semboller bir sonraki turda o soruların daha kolay bulunmasını sağlayacaktır.

Uzun sorulardan korkmamalısın. Zaman kazanmak için soru metnini okumadan cevap şıklarına geçmek yanıltır. Özellikle paragraf sorularında genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunmasını önleyip soruyu daha kolay anlamana yardımcı olacaktır.

Çok sık saate bakmamalısın bu seni telaşlandırır. Bu noktada her bir soruya ne kadar zaman harcaman gerektiğini önceden planlamalısın.

Sınav süresinde dikkatin dağıldığında ya da yorgunluk hissettiğinde nefes egzersizi yapabilir, ardından tekrar soruya yönelebilirsin.  Zihnin bir süre dinlendikten sonra daha sağlıklı bir sınav süreci geçirirsin.

Kendine güven…Unutma, her sınavda yeni bir şeyler öğrenirsin…

Başarılı bir yılın basamaklarını yükselen adımlarla çıkman dileğiyle…

Yükselen Koleji Fen ve Anadolu Lisesi Rehberlik ve Danışmanlık Öğretmeni

Gaye Önder

Haberi Paylaş:

Scroll to Top