Zil Çaldı Haydi Okula

Çocuklarımız okula başladıktan sonra anne babalarıyla geçirdikleri zamandan çok, okulda öğretmen ve arkadaşlarıyla birlikte oluyorlar. 

Aileden aldıklarını okula ve sınıfa taşıyorlar.  Birlikte ve toplu yaşamanın en yoğun yaşandığı yer olan okul, çocuklarımıza demokrasi, saygı, hoşgörü gibi değerlerin yerleşmesi için eşi bulunmaz ortamlar sağlamaktadır.

Okul ve öğretmenler ile ilgili anne ve babanın çocuklarıyla yapacağı olumlu paylaşımlar, çocuğun yaşadığı kaygılara yönelik yapılan yapıcı açıklamalar, okulun çocuğa tanıtılması gibi ön hazırlıkların yapılması uyum sürecini kolaylaştıracaktır.

Çocuklarımızın girdikleri ortamlarda kendilerini var edebilmesi anne baba olarak onlarla kurduğumuz iletişim yollarına dikkat etmemiz ve özenli davranmamızı gerekli kılıyor. İletişimi güçlü olan çocuklar çevreleriyle barışık, farklı ortamlara uyum sağlayabilen, sorunlarını paylaşabilen, destek isteyen çocuk potansiyelini de ortaya çıkarıyor…

Lütfen Dikkat!

Çocuklarımız iletişimigenellikle anne ve babalarından öğrenir. Kendi anne ve babası küçükken ona nasıl davrandılarsa, onlar da çocuklarına genellikle benzer biçimde davranırlar.

Çocuğunuz okula başlıyor…

LÜTFEN UNUTMAYIN!

Eğitim sonsuz ve sınırsızdır. Siz çocuğunuzu şimdi eğitirken aynı zamanda ona “kendini eğitme” yeteneği kazandırıyorsunuz…

Çocuğunuzu verdiğiniz eğitim ister doğru, ister yanlış, ister olumlu, ister olumsuz önce ailede başlar…


Okula hazırlık ve başlama çocuklarımızın yaşamında önemli bir kilometre taşıdır. Yeni ortam, yeni arkadaşlar, yeni öğretmen çocukları tedirgin edebilir. Bazı çocuklar coşkulu, istekli başlarken bazılarında ürkek, tedirgin ve isteksiz tavırlar görülebilir. Çocuğun bu döneme etkili ve iyi hazırlanması onun okul algısı ve eğitim geleceğinin de altyapısını oluşturacaktır.

Ben bilseniz ne yaptım?
Yıldızlarla tanıştım.
Birkaçını toplayıp
Saçlarıma taç yaptım.

Gökkuşağından ipim,
Hoplar, zıplar dururum.
Nasıl olur demeyin,
Çünkü ben çocuğum.

Çocuğunuz diyor ki;

Okula Başlıyorum…
Yaşamımda yeni bir dönem bu…

Çok heyecanlıyım. 
Tüm insanlar gibi öğrenmek
benim de doğal eğilimim; 
ama önce sevgi ve huzur bulmalı, 
güven duymalıyım.

İlk günler bu nedenle benim için çok zor.
Uyum sağlamam,
alışmam ve yapmam gerekenleri kavramam 
sanıldığı kadar kolay değil; 
onları küçümsemeyin…
Bu arada yapacağım yanlışları
büyütmeyin ve beni aşırı zorlamayın, 
başkasıyla kıyaslamayın…
Bana anlayış ve hoşgörüyle yaklaşırsanız, 
kısa sürede birlikte çok daha mutlu olacağız.

Siz de bunu istemiyor musunuz?

Çocuklarımızın okula uyum sürecini hızlandırmak ve çok daha kısa zamanda okula alışmalarını sağlamak için anne baba olarak yapacaklarımız var.

Okula yönelik olumlu bir tutum geliştirebilmek için okula başlama coşkusu, ailenin diğer bireyleri tarafından da yaşanmalıdır. Çocukla birlikte okul için gerekli olan malzemelerin alınması, düzenlenmesi, çocuğun okulda ne kadar mutlu olacağına dair görüşler vb. yaşantılar okula karşı olumlu bir bakışın gelişmesini sağlar.

Okulun fiziki yapısının okula başlamadan önce çocuklara gösterilmesi “benim okulum” kavramının yerleştirilmesi açısından önemli. Ayrıca okulun büyük olması çocuğu tedirgin edebilir. Daha önceden okulu görmesi onu rahatlatacaktır.

Okula başlama ile ilgili ara ara çocuğunuzla konuşmanız onun bu sürece hazırlanmasını hızlandıracaktır. Konuşmayı çok abartmadan keyifli olan anlarda yapmak motivasyonu arttıracaktır. 
İlk gün çocuğun ne ile karşılaşacağını ona anlatmak önemli. Arkadaşları, öğretmen, dışarıda sıra olma, sınıfa girme, öğretmen ve arkadaşlarıyla tanışma vb. ayrıntıların paylaşılması “acaba orada ne olacak” kaygısını azaltacaktır. 

Çocuğun anne ve babaya bağımlılığı varsa ve ayrılma kaygısı yaşayabilecek ip uçları veriyorsa onun kaygısını anlamak, hemen bırakıp gitmeyeceğinizi, bir süre yanında olacağınızı söylemek başka çocukların da bu şekilde hissedebileceğini anlatmak ona kendisini yalnız hissettirmeyecektir. Bu süreci hızlandırmanın en etkili yollarından biri de anne ve babanın çocuktan ayrılmaya kendini hazır hissetmesi ve bunu çocuğa hissettirmesidir.

Çocuğunuzun ilkokula hazır olup olmadığını izleyin. Desteklenmesi gereken alanları varsa destekleyin ve beceri kazanmasına yatırım yapın.

Okula başlayana kadar kazandırmamız gereken temel becerilerden bazıları:
(İlkokula hazırbulunuşluk için alt yapı önemli. Çocuğun duygusal, sosyal, psikomotor, bilişsel alanlarda becerilerinin yaşı düzeyinde kazanılmış olması uyum sürecinde ve okula alışmada oldukça önemli. Aşağıda sadece birkaç beceri verilmiştir.)

  • Eşyalarını temiz ve düzenli kullanma,
  • Kıyafetlerinin kendisinin giymesi ve çıkarttıklarını katlayıp yerine koyması,
  • Sabah temizliğine dikkat etmesi, dişlerini fırçalaması, tuvalet temizliğini yapabilmesi,
  • El kaslarının gelişmiş olması (kalem tutma, çizgi çalışmaları, boyama vb.)
  • Arkadaşlarıyla iyi ilişkiler içinde olması,
  • Büyüklerine karşı saygılı olması, sorumluluklarını yerine getirmesi,
  • Konuşma becerisini kazanması, problemlerini rahatlıkla söylemesi ,dinleme becerisinin olması,
  • Başladığı işi bitirebilme sabrı göstermesi.

Okula uyum sürecinde okulumuz psikolojik danışmanlarından destek alabilirsiniz.

YÜKSELEN KOLEJİ İLKOKULU

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ

Haberi Paylaş:

Scroll to Top